Да се ​​отървем от подземните води в сутерена, наводняването на сутерена се случва доста често. С този проблем се сблъскват не само жителите на село, но и в градовете. Обикновено водата в мазето или избата се появява през пролетта по време на топенето на снега. Въпреки възможността за източване на сутерена и превръщането му в […]

Да се ​​отървем от подземните води в сутерена, наводняването на сутерена се случва доста често. С този проблем се сблъскват не само жителите на село, но и в градовете. Обикновено водата в мазето или избата се появява през пролетта по време на топенето на снега.

Въпреки възможността за източване на сутерена и превръщането му в подходящ за съхранение на храна, много хора, след еднократно наводнение, просто го изоставят, предпочитайки да построят нова изба. Така че проблемът с наводняването на сутерена не трябва да ви безпокои, трябва внимателно да направите пода непромокаем и стените на помещението. Ако, въпреки всички усилия, подпочвените води все още проникнат в избата, тогава те трябва да се изхвърлят много бързо, така че сутерена да не е под въздействието на влага за дълго време.

Много по-лесно е да се предотврати проблема с проникването на вода в хранилището предварително, отколкото да се справят с неговите последствия. Възможно е да се отървем от подземните води, като оборудваме избата с дренажна система. Необходимо е да се изгради дренажна система на етапа на строителството. Правилно подреденият дренаж ще се отърве от водата на площадката и ще предпази структурата на сутерена.

Ако дренажната система на етапа на строителството не е оборудвана, тогава не трябва да се притеснявате за това, защото има изход от тази ситуация.

За да се справи бързо с възникващия проблем на наводненията в сутерена, е необходимо да се разбере какво представлява влагата, която влияе на структурата. Най-голямата опасност за сградите са почвата и подземните води.

Когато се копае дълбока яма, може да се забележи, че постепенно песъчливата почва и глинестата почва се заменят с по-плътна глинеста скала. Това е така нареченият водоустойчив слой. След валежите върху такива легла се натрупват огромни количества вода. По пътя на движението на почвената влага често са по стените и подовете. В този случай близо до стената се образува малко подземно езеро, което започва да влияе негативно върху структурите.

Сутеренът може лесно да бъде защитен от въздействието на водата, идваща от повърхността на почвата. За това трябва да организирате специални мини-канали, които ще отклоняват водата от сградата. Но подземните води, които се държат на едно и също ниво под земята през цялата година, са много опасни и е изключително трудно да се отървете от тях.

В частност, видът на основата, върху която се изгражда сградата, зависи от дълбочината на подземните води. Ако се предполага, че сградата има мазе (това е нашият случай), тогава най-доброто решение би било монолитна стоманобетонна плоча. Тя е стабилна и в много отношения наистина най-добрата основа.

Previous Post

ВиК канали

ОБАДИ СЕ СЕГА